Különleges reggelik egy különleges helyszínen – megnyitott a Horizont a Nagykörúton

2019. jan. 21. 7:42 - Neer Dorottya

Alig vártuk, hogy kipróbálhassuk a Nagykörúton decemberben megnyitott Horizontot. Bajkó Péter neve a Kontakt és Szimply után már garancia a magas minőségű vendéglátásra, de a régi Horizont mozi helyén nyílt reggeliző és brunch étterem minden várakozásunk felülmúlta. Ha egy szóval kellene jellemeznünk, csak annyit mondanánk: ZSENIÁLIS.

December elején, egy igazi ’soft opening’-el nyitott meg a Horizont az Erzsébet körút és a Dohány utca sarkán található kultikus épületben. Peti tervei között nem szerepelt, hogy éttermet nyit a Nagykörúton, de annyira beleszeretett a helyszínbe, hogy úgy döntött inkább túlvállalja magát és elfogadja a felkérést. Óriási kihívás volt a csapat számára, hogy kilépjenek a megszokott rendszerből és teljesen új körülmények között létrehozzanak valami igazán különlegeset ebben a kerek térben.

 

posts/2018/Horizont/horizont_1.jpg

(fotó: Gáspár László/Szimply)

 

Tudták, hogy a közönség itt teljesen más lesz, mint a Kiskörúton, a nagyobb térnek és a több turistának köszönhetően sokkal több az utcáról random beeső vendég. Éppen ezért egy kicsit nyugisabb helyet szerettek volna kialakítani, ahol a nagyon magas minőség mellett a vendég számára az élvezeten van a hangsúly. A kávé például ugyanattól a berlini pörkölőtől, a Five Elephant-tól érkezik, mint a Kontaktban, de a kínálat nem változik olyan gyorsan, csak körülbelül havonta.

 

posts/2018/Horizont/horizont_2.jpg

 

A más éttermekben megszokott széles kínálat helyett a Horizont a minimalizmusra törekszik. Az alap koncepció szerint az étlapon mindig 6-8 féle étel szerepel, több sós fogás és kevesebb édes, amik között találunk reggelit, ebédet és desszertet is. A tányéron ezzel szemben pont az ellenkezőjét vallják, minden fogás minimum 8-9 alapanyagból áll és nagy hangsúlyt fektetnek a művészi tálalásra is. A középpontban mindig a friss, szezonális alapanyagok állnak.

 

„alapvetően ha jó ételt akarsz kiadni, akkor jó alapanyag kell és az alapanyag akkor jó, ha friss.” /Bajkó Péter/

Ezeken az elveken kívül a konyha teljesen szabad kezet kapott, hogy kialakuljon a saját stílusuk. Az étlap a tervek szerint negyedévente változik, de a Horizont csapata annyira tele van energiával, hogy máris megdőlni látszik ez az elképzelés és valószínűleg havonta cserélődik majd.

 

posts/2018/Horizont/horizont_3.jpg

 

A Horizontot a kreativitás és a profizmus jellemzi, minden fogás egy igazi költemény és érezhető, hogy gondos tervezés eredménye. Itt szó sem lehet arról, hogy csak úgy odatesznek egy kis salátát az étel mellé, minden egyes salátalevélnek vagy áfonyaszemnek pontos szerepe van, nem csupán dekoráció. Az ízek kifinomultan harmonizálnak és mesterien ötvözik a különböző textúrájú alapanyagokat.

 

Éppen ez a gondos tervezői munka az oka annak, hogy ebben az étteremben szigorúan tartják magukat ahhoz az elvhez, hogy az ételeken és italokon a vendég kérésére sem változtatnak. Itt nem kérhetünk önkényesen más köretet, a kávéhoz nincs cukor, filter kávéhoz pedig nem jár tej.

 

„Miért megyek el egy vendéglátóhelyre? Azért, mert akarok egy élményt, mert ők ott adnak nekem valamit, amire én kíváncsi vagyok.” /Bajkó Péter/

 

Ez Peti bevallása szerint egy folyamatos konfliktusforrás, de szerencsére a legtöbb vendég megérti, hogy azért ragaszkodnak ehhez, mert így tudják a legjobbat nyújtani nekik.

 

„az emberek nagy része értékeli, ha egy határozott koncepcióval áll szemben, mert akkor van élménye a helyből, akkor egyedi a hely” /Bajkó Péter/

 

A Horizont pedig tényleg egyedire sikerült. Az étterem letisztult, mégis barátságos, tökéletesen alkalmas hosszabb baráti beszélgetésekre is, miközben élvezhetjük a nagy ablakokon beáradó fényt.

 

 

posts/2018/Horizont/horizont_4.jpg

 

Senki se érezze magát rosszul attól, ha először kicsit kétségbeesve olvasgatja az étlapot, mert nem tudja hirtelen, hogy mi lehet az a fekete majonéz, mi fán terem a mézkaviár vagy hogy vajon szereti-e a dehidratált tojást. Szükséges egy kis nyitottság, hiszen aki nem a fine dining éttermekhez szokott, annak kívül eshet a komfort zónáján ez a fajta gasztronómiai élmény. Ez azonban az első falatnál teljesen megváltozik és kitárul előttünk egy új világ.

 

Mi két reggelit és egy desszertet kóstoltunk, minden fogás rendkívül laktató volt.
A Croque egy grill szendvics mustármártással, házi pácolt karajsonkával, lajta sajttal, méz kaviáros, fürjtojásos salátaágyon (2400 Ft)

posts/2018/Horizont/horizont_5.jpg

 

A szinte elmaradhatatlan Avokádó toast sem hétköznapi, hiszen a Horizont verziójában sült fokhagymás, korianderes avokádó krém kerül a kovászos rozskenyérre, amit babkrémmel, kecskesajttal és paradicsomkaviárral tálalnak (3100 Ft)

posts/2018/Horizont/horizont_6.jpg

 

A csokoládés sütemények kedvelőinek kihagyhatatlan élményt nyújt a Decadence csoki torta kandírozott narancshéjjal, csokoládéhomokkal és forraltborgéllel (1900 Ft), mindez szemet gyönyörködtető tálalásban.

 posts/2018/Horizont/horizont_7.jpg

 

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tudnak immár három helyet ilyen magas színvonalon koordinálni. A siker kulcsa a szemléletmódban és a kollégákhoz való hozzáállásban rejlik.

Peti közel 6 évvel ezelőtt nyitotta meg feleségével, Annával a Kontakt specialty kávézót. A fiatal párnak akkor még semmi kötődése nem volt a vendéglátáshoz, egy légből kapott ötlet alapján lettek média designerből és angol bölcsészből kávézó tulajdonosok. 3 évvel később nyitották meg a Kontakttal szemben az újító Szimply-t, ami mai napig a budapesti brunch éttermek állócsillaga.

 

posts/2018/Horizont/horizont_8.jpg

/A képen: Bajkó Péter, fotó: Gáspár László/Szimply/

 

Vendéglátós előéletük hiányában teljesen más nézeteik vannak a vendéglátásról, mint ami általában a szakmában megszokott.

 

„mi úgy álltunk bele a vendéglátásba, hogy nem az volt a cél, hogy ebből meggazdagodjunk, hanem tudtuk, hogy ez egy kínkeserves út lesz, rengeteg pénzt, időt, energiát bele kell tolni” /Bajkó Péter/

 

Mindhárom hely esetében az volt a cél, hogy egy közösséget alakítsanak ki mind a vendégekkel, mind a dolgozókkal és olyan helyet szerettek volna létrehozni, amivel tudnak azonosulni. A dolgozóknál is azt szeretnék elérni, hogy minél inkább magukénak érezzék a helyet. A Horizont esetében már a nyitás előtt együtt dolgozott a csapat, ami összekovácsolta őket. Alapelvük, hogy akkor működik jól egy vendéglátóhely, ha mindenki egy közös célért dolgozik és mindenki egy kicsit hozzátesz a dolgokhoz.

 

„ez egy csapatmunka és attól lesz jó, ha mindenkinek van ötlete, hogy hogy lehet egy kicsit jobban csinálni napról-napra” /Bajkó Péter/

 

Peti és Anna tavaly a Horizont munkálatainak megkezdése előtt egy hónapot töltött a reggelizés és kávézás Mekkájában, Melbourne-ben, ahol megfigyelték hogyan működnek a nagy vendéglátóhelyek és sok ott megtapasztalt dolgot beültettek a Horizontba is. Az utazás csak megerősítette őket abban, amit már a kezdetektől vallanak és amiért nap, mint nap dolgoznak:

 

„Úgy gondolom, hogy profikkal kell dolgozni olyan fizetéssel, amik versenyképesek a magyar gazdasági helyzetben. Igenis lehessen karriert építeni a vendéglátásban, mert a vendéglátás az egy király dolog, csak rendesen kell csinálni.” /Bajkó Péter/

 

posts/2018/Horizont/horizont_9.jpg