Ilyen a megvalósult amerikai álom - 10 éves a Coyote Café

breakfastbreakslowcoyote caféhelyajánlóreggelispecialty coffee

Van egy hely Budapesten, ami már a gasztroforradalomként emlegetett robbanás előtt is forradalmi ételeket és minőséget hozott Buda központjába, és azóta is töretlenül tartja magát a reggelizőhelyek egyre gyarapodó listáján – ez a Coyote Coffee. 

De hogyan is kezdődött a Coyote élete, és kik állnak a hely mögött?

 

Erre a kérdésre kerestem én is a választ egy álmos-havas kedd reggel, amikor betértem hozzájuk egy isteni kávéra, néhány finom falatra, és egy jó beszélgetésre.

 

posts/2018/coyote-cafe/coyote-1.jpg

Fotó: Révai Richárd

 

A Coyote Coffee-t Csáky Emőke és Hurubás István álmodta meg még a 2000-es évek során. Már a kettejük sztoriját is izgalmas hallgatni, hiszen egy amerikai luxushajón dolgozva ismerték meg egymást, ahol első látásra szerelem szövődött közöttük. De nem csak az egymáshoz fűződő érzelmeik, hanem a közös álmaik is összetartották őket, hiszen mindketten beleszerettek Amerikába, és az amerikai delik világába, és céljukká vált, hogy ezek hangulatát – élükön a füstölt lazacos bagellel - elhozzák hazánkba is.

 

posts/2018/coyote-cafe/coyote-2.jpg

Fotó: Révai Richárd

 

Végül összesen 8 éven át dolgoztak a hajón azért, hogy elegendő tőkét gyűjtsenek össze a Coyote megnyitásához, miközben a minőségi kávék, és az amerikai delik világát is egyre mélyebben tanulmányozták. Igazi Amerikai álommal és bátorsággal jöttek haza, és még az sem tántorította el őket, hogy egy év keresgélés után éppen 2008-ban, a válság berobbanásakor sikerült megtalálniuk azt az épületet, amit tökéletesnek találtak a kávézó számára – hajthatatlanok voltak és kinyitottak.

 

posts/2018/coyote-cafe/coyote-3.jpg

Fotó: Révai Richárd

 

Sokan tartották őket vakmerőnek ezért a lépésükért, de az élet őket igazolta vissza, hiszen már az első időkben rengetegen tértek be hozzájuk, és sokan közülük azonnal törzsvendégekké is avanzsáltak. Az egyik első vendégük volt például Palya Bea, akit nagyon megkapott a hely, és azóta is vissza-visszajár ide, hiszen nagyon jó barátság alakult ki közte, és Emőkéék között.

 

Ez egyébként nem csak rá igaz – ahogy hallgatom Emőkét, és ahogy végigpillantok a vendégeken, érzem, hogy itt nem csak vevők vannak, hanem olyan emberek, akik ismerik egymást, és a tulajok is ismerik őket. Ez persze nem csoda, hiszen Emőke és István a mai napig részt vesznek a kávézó mindennapi életében, beszélgetnek a vendégekkel, és figyelemmel kísérik az igényeiket. Alapvetően nem is csak az volt a céljuk, hogy egy kávézót nyissanak, hanem az, hogy egy közösségi teret hozzanak létre, ahol emberek találkoznak, beszélgetnek, egymással megosztva olvassák a reggeli újságot, randevúznak, vagy éppen üzletet kötnek – és ez sikerült is nekik. Emellett pedig az is fontos, hogy kutyabarát a hely, így a kiskedvenceknek sem kell kint várniuk, amíg a gazdi jóllakik odabent.

 

posts/2018/coyote-cafe/coyote-4.jpg

Fotó: Révai Richárd

 

10 év persze hosszú idő, ami alatt sok változáson ment át a kávézó – többek közt tavaly egy teljes felújításon -, de az alapok mindig ugyanazok voltak: minőségi alapanyagokból, minőségi ételeket és kávékat kínálni a vendégeknek, egy otthonos környezetben.

 

posts/2018/coyote-cafe/coyote-5.jpg

Fotó: Rávai Richárd

 

És persze mindeközben egy létező helyként élték át a már említett „nagy magyar gasztroforradalmat”, és azt, hogy folyamatosan újabb és újabb reggeliző helyek bukkantak fel körülöttük, viszont szerencsére csak pozitív tapasztalataik voltak ezzel kapcsolatban, hiszen az emberek így még inkább fel tudták ismerni a Coyote-minőséget.

 

Azért, hogy átöleljék a reggeli elfogyasztásától az esti borozásokig a napot, igen hosszú nyitva tartással rendelkeznek – minden nap 7:30 és 21:00 között várják a vendégeket, nyáron pedig egy hatalmas terasszal is bővül a hely, ahonnan a parlamentre eső kilátás mellett kortyolhatjuk el reggeli kávénkat.

 

posts/2018/coyote-cafe/coyote-6.jpg

Fotó: Révai Richárd

 

És ha már a kávénál tartunk, érdemes erről is ejteni néhány szót, mert itt ebben is igen magasra tették a lécet. La Marzocco kávégépükön kétféle kávét főznek le – Nezvál Máté kávéit, illetve saját Coyote blendjüket. Ez utóbbit egy bécsi kávépörkölőben készíttetik, ahova először egészen véletlenül, a kávéillatot követve tértek be néhány éve, egy ott tartózkodásuk során. A Coyote blendet egyébként kifejezetten a vendégeik ízlése alapján állították össze, így nem meglepő, hogy a kezdetektől nagy érdeklődésre tart számot.

 

posts/2018/coyote-cafe/coyote-7.jpg

Fotó: Révai Richárd

 

Ételek terén abszolút a bagelek és a croissantok dominálnak – ami persze nem csoda, ha már egy amerikai életérzésű deliről van szó. Előbbieket saját recept alapján sütik, ami olyan újításoknak is teret ad, mint például a karamelizált hagyma elrejtésének a puha tészta belsejében, vagy éppen a bagelek magvakkal való megszórásának. És természetesen megtalálható az ikonikus és régóta vágyott New York bagel is, amit a krémsajttal elkevert füstölt lazac teszi igazán izgalmas és fennkölt reggelivé.

 

posts/2018/coyote-cafe/coyote-8.jpg

Fotó: Révai Richárd

 

Emellett egy változatos süti kínálattal várja vendégeket a pult, amiben egy-két állandó tétel mellet – ilyen például az ikonikus sajttorta, amit lágy, könnyed krémességével a vendégek kedvenceként tartanak számon – folyamatosan változó és izgalmas kínált vár minden nap. Az élvezetekben bárki tobzódhat itt, hiszen mindig vannak a kínálatban paleo, vegán, illetve mindenféle mentes termékek is.  A süteményeket egyébként a tulajdonosok és a cukrász közösen fejlesztik, és általában valamilyen központi alapanyag köré épül az adott kínálat – ottjártamkor például éppen meggy rejtőzött a legtöbb édességben.

 

posts/2018/coyote-cafe/coyote-9.jpg

posts/2018/coyote-cafe/coyote-10.jpg

Fotók: Révai Richárd

 

Szinte minden, amit a Coyote-ban találunk, személyes kapcsolatokon keresztül kötődik a helyhez, így a nagyobb multik termékei helyett kis, magyar vállalkozások termékeivel találkozhatunk a pultokon. Ebből természetesen adódik, hogy kézműves söröket, illetve kisebb magyar borászatok italait kérhetjük magunknak esténként, viszont a megszokott Coca Colát se keressünk a polcokon – helyette Tikkadt Szöcskét kortyolgathatunk, ha kóla iránti igényünket szeretnénk csökkenteni.

 

De így került a kínálatba Kosánszky Dóra táskakollekciója is, melyet kifejezetten a Coyote Coffee-nak tervezett, és melynek darabjai meg is vásárolhatóak az üzletben. Emellett persze teákat, kávékat is vehetünk magunknak, ha nem csak a kávézóban, hanem otthon is szeretnénk élvezni például a Coyote blendet.

 

Én viszont még így is azt javaslom, hogy látogassátok meg személyesen a helyet, hiszen az az atmoszféra, hangulat, az igazi Coyote életérzés, amiről a hely szól, csak akkor érhető meg, ha személyesen is részt veszünk a pezsgésében.

 

posts/2018/coyote-cafe/coyote-11.jpg

Fotó: Révai Richárd

 

https://breakslow.hu/reggeli/coyote-coffee-deli-budapest

 

//

Kövess minket Facebookon és Instagramon is!

Facebook: https://www.facebook.com/breakslow2016/ 

Instagram: https://www.instagram.com/breakslow_budapest/ 

 

Használd a breakslowbudapest hashtaget, taggelj be minket a képeden vagy küldd el nekünk a neerdorottya@breakslow.hu címre a kedvenc reggelizős fotódat és a legjobbakat megosztjuk a nagyérdeművel! Köszönjük!