Egy hely, ami nélkül már nem is tudnánk elképzelni Újlipótvárost – a Sarki Fűszeresben jártunk

2019. aug. 30. 9:03 - Gulás Anna

A Pozsonyi út ikonikus delikát üzlete tavaly új gazdákra lelt, mégis a megszokott, régi ismerősként üdvözli a betérő vendéget. Persze ezt a saját szememmel is látnom kellett, ezért ellátogattam a Sarki Fűszeresbe, hogy megoszthassam veletek a tapasztalataimat. Az élménytől nem csak én fakadtam mosolyra, de a változatlanul rendkívüli alapanyagoknak hála az ízlelőbimbóim is örömtáncot jártak. Ez a Szent István park melletti kis ékszerdoboz továbbra is egy életérzés, amit mindenkinek meg kell tapasztalnia.

Nyakamba vettem a várost, hogy megismerkedhessek Jucival és Gáborral ,a tulajdonosokkal , valamint Gabival, az üzletvezetővel, ugyanis tavaly tavasz óta - a régi és új vendégek örömére - ők hárman felelősek a családias hangulatért, a minőségi és különleges alapanyagokért a Sarki Fűszeresben.

posts/2019/sarki-fus...sarki-fuszeres-1.jpg/fotó: Neer Dorottya - Breakslow/

Megérkezésemkor kellemes pezsgés, hangulatos zene, finom nyári szellő és a mosolygós Juci fogad, aki egyből megkóstoltatja velem a fürtön lógó, éppen érlelődő lila szőlőt, ami egy-egy delis sajttal tökéletes párosítás lehet. Ismerkedem a hellyel, Jucival, miközben mesél a budai és pesti állandó vendégkörről, akiket nevükön szólítanak és már ismerik külön kívánságaikat. Törzsvendégek jönnek-mennek, a jól összeszokott csapat pontosan tudja ki mit szeret. Közben egy kutyus kap vizet a forró nyári melegben (mivel a hely kutyabarát),  az egyik pultoslánytól mindjárt érkezik egy szelet sonka is jutalomfalat gyanánt. Az éppen arra járó Péterfy Bori még siettében is megáll néhány szóra, hiszen rendszeres vendégként szinte családtag. Leesik az állam.

posts/2019/sarki-fus...sarki-fuszeres-2.jpg/fotó: Neer Dorottya - Breakslow/

Beszélgetésünk során kiderül, hogy Gábor a környéken nőtt fel, ezért jól ismerték ezt a miliőt. Nem is volt kérdés számukra, hogy a Sarki Fűszeres a legtökéletesebb hely, hogy a gasztronómia szerelmeseiként megvalósítsák régen dédelgetett álmukat. A delikát fényes múltjára tekintettel szerették volna megtartani a régi közönséget, igyekeztek csak minél apróbb változásokat véghez vinni. A legnagyobb átalakuláson a belső tér esett át a galéria kialakításával, ami egy tökéletes kuckó lett egy jó sütis-kávés beszélgetéshez vagy egy-két pohár bort kortyolgatva.

posts/2019/sarki-fus...sarki-fuszeres-3.jpg/fotó: Neer Dorottya - Breakslow/

Már kapom is a kávém, egy világos pörkölésű Carraro-t választottam, nagyon finom, cseppet sem savanyú - ami általában jellemzi ezt a típust. A latte-m kortyolgatva Juci elmeséli, hogy bár a vendégeik ragaszkodnak a megszokásaikhoz, a kávégépet rögtön lecserélték egy csúcsszuper La Marzocco-ra. Ízlelgetve, biztos vagyok benne, hogy érdemi változás történt.

posts/2019/sarki-fus...sarki-fuszeres-4.jpg/fotó: Neer Dorottya - Breakslow/

Az étlapon csak apróbb újítások történtek, ilyen a reggeli “Menü”, ami szintén egész nap kérhető. Széles a választék, vajas francia croissant, ínycsiklandó kézműves pékáruk, tojásételek, különféle kencék, virsli és szendvics költemények. Ha ez nem lenne önmagában elegendő - ez biztos felvidítja az igazi gourmet-kat is - minden személyre szabható a delikátesz kínálatából. Bátran lehet kísérletezgetni, újítani, így mindig valami különlegesség kerülhet a tányérunkra. Csak a kretaivitásunk és vállalkozó szellemünk szabhat határt.

posts/2019/sarki-fus...sarki-fuszeres-5.jpg/fotó: Neer Dorottya - Breakslow/

posts/2019/sarki-fus...sarki-fuszeres-6.jpg/fotó: Neer Dorottya - Breakslow/

 A teraszon ücsörögve magamba szippantom a hely pozitív energiáit és érzem, hogy ezt a különleges élményt szívesen megosztanám a barátaimmal is egy kényelmes brunch során. Az isteni olasz prosciutto cotto-s szendvics után már annyira  otthon érzem magam, hogy úgy döntök, a sonka és szalámi válogatás mellé elkortyolok egy hűsítő Aperol Spritz-et is.

posts/2019/sarki-fus...sarki-fuszeres-7.jpg/fotó: Neer Dorottya - Breakslow/

posts/2019/sarki-fus...sarki-fuszeres-8.jpg/fotó: Neer Dorottya - Breakslow/

Külön említést érdemel Vámos Juci flódnija - szigorúan lekvár nélkül – ami ebben a formában csak itt kapható az egész városban. Muszáj megkóstolnom a szezonális, nem túl édes újdonságot, a fahéjas szilvás pitét és örök klasszikust,  a Panificio extra kakaós-meggyes csigáját is.

posts/2019/sarki-fus...sarki-fuszeres-9.jpg/fotó: Neer Dorottya - Breakslow/

posts/2019/sarki-fus...arki-fuszeres-10.jpg/fotó: Neer Dorottya - Breakslow/

Az itteni élmények után szinte felvillanyoz a hír, hogy ezt a rengeteg finomságot és a Sarki fűszeres hangulatot bárhova magammal vihetem egy praktikus, insta-kompatibilis piknik kosárban.  Szinte már látom is magam, ahogy a kedvenc csemegéimmel kivonulok az őszi levelektől színpompás Margit-szigetre.

posts/2019/sarki-fus...-fuszeres-piknik.jpg/fotó: Sarki fűszeres/

Falatozás közben azt is megtudom, hogy Juci és Gábor örömteli újításaként a delikát-reggeliző kacsintgat a fenntartható megoldások felé. A szívószálakat már lebomlóra cserélték, boldogan fogadnak mindenkit, aki saját útibögrével vagy dobozkával érkezik, ráadásul egy szuper zero waste workshopra is invitálnak szeptember elején.
Tudtad, hogy évente átlagosan a felnőtt lakosság több, mint 20.000 tonna kávézaccot dob ki a szemétbe? Földi Barbi, a zöld forradalom egyik jeles magyarországi képviselőjének segítségével a workshopon megtanulhatod, hogy hogyan készíts kávázaccból öko tudatos arcradírt és tisztítószert. A program részeként még egy öko textilzsákot is kedved szerint designolhatsz, amiben később péksütiket és gyümölcsöket tárolhatsz, kiváltva ezzel a műanyag zacskókat.

 A workshop hivatalos Facebook eseményét itt találod:
https://www.facebook.com/events/2359394757429858/

Találkozunk a Sarki fűszeresben? :)

//

Kövess minket Facebookon és Instagramon is!
Facebook: https://www.facebook.com/breakslow2016/
Instagram: https://www.instagram.com/breakslow_budapest/
Használd a #breakslowbudapest hashtaget és taggelj be minket a képeden!