Déryné Bisztró - a reggelizőhelyek Mona Lisa-ja

2017. aug. 23. 12:05 - Molnár Fruzsina

Egy szombati késő reggelen történt, hogy egyszerre fedeztük fel, a már azóta egyik kedvenc pékségünkké kinevezett sütödét, és az igazi budai nagyvárosi miliővel átitatott Déryné reggeli kínálatát.

posts/2017/deryne-he...lo/deryne-cikk-1.jpg

 

A Déryné egy életforma. Kicsit olyan, mint a Mona Lisa. Már mindenki hallott róla, de senki sem ismeri igazán a történetét. Aki ide besétál, rögtön otthon érzi magát, mégis kevesen tudják, hogy a bisztró épülete, ami több mint 100 éve uralja ezt a budai sarkot a Krisztina téren, egykoron még az Auguszt nevű cukrászda székhelye volt.

 

posts/2017/deryne-he...lo/deryne-cikk-2.jpg

 

A hangulatát az új tulajdonosok reprodukálták, így a hatalmas virágok, a rengeteg fény és a fényűzés megmaradt. Neve, ami ma már fogalommá vált, a szocializmus idején még a Horváth kertnél tanyázó színkörrel köthető össze, ahol ma már Déryné Széppataki Róza színésznő szobra áll. Így nem nehéz kitalálni, hogy a Déryné az első magyar opera-énekesnőről kapta a méltán híres nevét.

 

posts/2017/deryne-he...lo/deryne-cikk-3.jpg

 

Bárhonnan is nézzük, ez az a hely, ahová szívesen elhozod a családot abból az alkalomból, hogy bemutasd a nagy Ő-t, vagy abból az alkalomból, hogy nagy híreket közölj. A lebilincselő hangulat roppant kedves kiszolgálással párosul, és a fantasztikus ételekről még nem is beszéltünk.

Ha már reggeli, akkor engedjük el a „ham and eggs” képzeteket, és merüljünk el Buda egyik patinás szegletében, ahol a krémes olasz kávé mellé kacsamáj dukál, napfény ízű a paradicsom és a tulajdonos szíve eggyé olvadt a bisztróval. Ha a teraszon éppen nem találjuk a helyünket, a hétvégeken egy kozmopolita cigányzenekar társaságában is elfogyaszthatjuk a benti térben a fenséges reggelit, miközben körülölel a félhomály.

 

posts/2017/deryne-he...lo/deryne-cikk-4.jpg

 

Jó hír a későn kelőknek, hogy a brunch időszak ezen a helyen hivatalosan délután 4-ig tart, eddig még a brunch menüből is szemezgethetünk. Persze a legjobb barátunk a kávé, ami elengedhetetlen az ébredéshez. Szerencsére ezt nyitvatartási időben, az év 365 napjában be tudjuk szerezni náluk, ugyanis ebben a bisztróban nem ismerik a „zárva” táblát.

 

Ha eldönthetnénk, mik szeretnénk lenni a következő életünkben, a válasz egyértelműen az lenne, hogy hagymakarika a Kacsamájas Benedict tetején a Déryné tálalásában. Elképesztő mit művelnek ezzel az étellel.  Megkóstoltuk, megnyaltuk mind a tíz ujjunkat, és azóta sem bírjuk kiverni a fejünkből, ahogy a ropogósra sült burgonyaháncsba rejtett bacon darabkák édes kacsamájjal megbolondítva szétolvad a nyelvünkön, a buggyantott tojás pedig csak hab a tortán.

 

posts/2017/deryne-he...lo/deryne-cikk-6.jpg

 

Ízharmónia mesterfokon, de mivel a reggeli étlap nemcsak a húsimádóknak kedvez, úgy ugyanúgy megtalálható rajta az avokádó török joghurtágyon, frissen sült bio tönköly toasttal tálalva, vagy a színes paradicsomsaláta, enyhén mentás utóízzel, a teljesség igénye nélkül.

 

posts/2017/deryne-he...lo/deryne-cikk-7.jpg

 

Kovács Brigitta, a tulajdonos testvérpár hölgy tagja megsúgta, hogy mivel a magyar reggeliző kultúrában a tojás központi szerepet tölt be, ezért a tojásos ételekre kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek, míg a gyerkőcök leggyakrabban a roppanó bécsi virsli mellett teszik le a voksukat, amihez frissen sült kakaóscsiga is dukál.

 

posts/2017/deryne-he...lo/deryne-cikk-8.jpg

 

Mi telhetetlenek voltunk, és még ez sem volt elég. Így megálltunk Jankánál akiből csak úgy áradt az energia. Ő a teraszon elhelyezett, pékárutól roskadozó mintabolt egyik királynője és őrzője.  Tudni kell, hogy a Déryné azok közé tartozik, akik az első kézműves pékséget indították be, még a trendi hullám előtt.

 

posts/2017/deryne-he...lo/deryne-cikk-9.jpg

posts/2017/deryne-he...o/deryne-cikk-10.jpg

 

A kenyerek a 20-as évek párizsi és bécsi pékségeinek eredeti receptúrái alapján készülnek élesztő, adalék anyagok és tartósítószerek nélkül, hosszú vadkovászos érleléssel. Magáért a technikáért Kovács Kristóf, az egyik tulajdonos, meg sem állt Amerikáig.  Janka a félig burgonyából gyúrt kenyérkülönlegességüket ajánlotta nagyon. Amióta ez az erdélyi recept kapható, azóta még Bécsből is járnak ide törzsvendégek, csak a kenyér miatt. Mámorító  illata rabul ejtette az orrunkat, így elengedhetetlen volt, hogy mi is hozzunk egy kóstolót a szatyrunkban az otthoniaknak. Ha nem hiszitek járjatok utána ;)

 

https://breakslow.hu/reggeli/deryne-bisztro-budapest

 

 posts/2017/deryne-he...o/deryne-cikk-11.jpg

posts/2017/deryne-he...o/deryne-cikk-12.jpg

 

//

Kövess minket Facebookon és Instagramon is!

Facebook: https://www.facebook.com/breakslow2016/ 

Instagram: https://www.instagram.com/breakslow_budapest/ 

 

Használd a breakslowbudapest hashtaget, taggelj be minket a képeden vagy küldd el nekünk a breakslow@outlook.com címre a kedvenc reggelizős fotódat és a legjobbakat megosztjuk a nagyérdeművel! Köszönjük!