Amit a tea kihoz belőlem

breakfastbreakslowreggeliteateázás

A ráérős reggelizés népszerűvé válásával egyidőben egyfajta kávéforradalom szemtanúi is lehetünk. Hajlamosak vagyunk azonban elfelejtkezni egy másik – nemcsak - reggeli italról, a teáról, melyről itthon sokkal kevesebbet hallunk. Hajmási Eszter teasommelier segítségével körbejárjuk, miért és hogyan érdemes teát fogyasztani, milyen teákat részesítsünk előnyben és hogyan tehetünk különbséget az egyes teafajták között.

Breakslow: Honnan indul a teázás története?

Hajmási Eszter: A teázás szokása Kínából ered, a Nong dinasztiához köthető. Nagyon érdekes a története, és bár több verzió ismert, talán a következőt tartják a leghitelesebbnek: i.e. 2373-ban a beteg Shen Nong kínai császár egy fa alatt ülve vizet forralt magának, amibe észrevétlenül beleesett egy tealevél. Nagyon ízlett neki ez a főzet, új erőre kapott tőle. A későbbiekben a teakereskedelem Kínától a Himalája vonalának mentén indult el egészen Indiáig, majd az 1600-as években a portugálok által érkezett Európába, onnan pedig Angliába.

 

posts/2017/teazas-or-tea/or-tea-1.jpg

 

B.: Hogyan terjedt el a teafogyasztás a nyugati országokban? Milyennek látod a hazai teakultúrát?

H.E.: A kezdetekben, Európában a teafogyasztás rendkívül kiváltságos dolog volt. Csak egy szűk réteg élvezhette, mert nagyon drága importcikk volt. Angliában, ebben az időben terjedt el a délutáni teázás. Ennek az oka az volt, hogy akkoriban a kiadós reggeli étkezést követően csak egy szerény vacsorát fogyasztottak, és hogy a köztes időt kitöltsék, bevezették, hogy kis porcelán csészékből fekete teát szürcsölnek, mellé finger foodokat ettek, mint pl. a scone-t, szendvicseket vagy vajas kekszeket. A teát pedig tejjel és citrommal szolgálták fel. Anglián kívül Törökországban és Oroszországban terjedt el a legjobban a teafogyasztás. Hazánkban a minőségi teázás elterjedése még várat magára, de kezd kialakulni egy egyre kifinomultabb teakultúra.

 

posts/2017/teazas-or-tea/or-tea-2.jpg

 

B.: A teafajták között mi az igazi különbség?

H.E.: A teák alapvetően ugyanabból a növényből, a Camelia sinensisből és assamicából készülnek. Ami mégis megkülönbözteti őket, az a feldolgozás módja, illetve hogy a teacserje melyik levelét használják fel. Ennek alapján teszünk különbséget a fekete teák, a zöldek, a fehérek és a sárga teák között, habár utóbbi nagyon ritka. Továbbá vannak még az oolong teák és a pu'erh tea. Minél frissebb hajtásból készül a tea, annál minőségibb végterméket tudnak előállítani belőle. A fehér teákat általában a rügyekből és a hajtás első és második leveléből készítik. Ezekben van a legtöbb antioxidáns, ezért mondják azt, hogy a fehér tea a teák királynője. A pu'erh teát gyógyászati célra is használták, és egyes fajtái a világ legdrágábbjai közé sorolhatók.

 

B.: A frissítő tulajdonsága mellett milyen jótékony hatása van még a teának?

H.E.: A fehér teák, a zöldek és az oolong teák tele vannak antioxidánssal. Egész napra tartó lendületet adnak, javítják az emésztést, fokozzák a keringést és gátolják a rákos sejtek elszaporodását. A jótékony hatás mértéke nagyban függ attól, hogy milyen teát iszunk, ezek leginkább a minőségi, nagy gondossággal készült szálas teákban érvényesülnek. Ez sajnos nem mondható el minden filteres teáról, amivel a legtöbb fogyasztó találkozik. A feldolgozás során az ún. cut, tear, curl (CTC) technikával törik össze a leveleket, és azok így kerülnek a filterekbe. Bár ezek sokkal hamarabb kiáznak, mint a szálas teák, sokszor a gyengébb minőségű, sérült levelek is belekerülnek a tasakokba.

 

posts/2017/teazas-or-tea/or-tea-3.jpg

 

B.: Mennyire köthető a reggelizéshez a teázás?

H.E.: A reggelről a legtöbb embernek a kávézás jut eszébe, de azt gondolom, hogy ez ízlés, szokás kérdése. Egy gondosan elkészített teával indítani a napot számomra ugyanolyan jó, hiszen a teában lévő koffein hatása sokkal hosszabb ideig tart, mintha kávét innék, így hosszabban tartó lendületet tud adni a napra. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy reggeltől estig melyik az a teatípus, amelyet javasolt fogyasztani. Napindítóként leginkább a fekete teákat, délelőttre és a déli órákra a zöldeket, délutánra pedig az oolong vagy a fehér teákat ajánlanám, koffeinkerülőknek pedig a herba- és gyümölcsfőzeteket.

 

posts/2017/teazas-or-tea/or-tea-4.jpg

 

B.: Milyen tea elkészítési módokkal készíthetjük el a teánkat?

H.E.: Minden teának más a javasolt áztatási ideje, illetve az áztatási hőfoka is. A fehér és zöld teát 2-3 percig érdemes áztatni 70-80 C°-os vízben, a fekete teánál 3-5 perc az áztatási idő és a magasabb hőmérsékletű víz (95-100 C°) javasolt. Az elmondható összességében minden teáról, hogy minél tovább áztatjuk, annál több koffein ázik ki belőle. Érdekesség, hogy a teakészítéshez használt eszközök is befolyásolják a teánk ízét. Nagyon jók például az üveg eszközök, ezekben azt is látjuk, hogy milyen színe van a nedűnek, amit iszunk. Viszont ugyanannak a teának, ha porcelánban készítjük, már más lehet az íze. Bár itthon teának nevezzük, de a gyógynövényekből és a gyümölcsökből készült italokat főzetnek hívjuk. Ezekhez a meleg áztatás mellett a hideg áztatást, az ún. cold brew eljárást is ajánlom, hiszen hideg vízben is viszonylag hamar ki tudnak ázni. Ami az ízesítést illeti, nagyon sokan isszák a fekete teát tejjel, citrommal, cukorral, ami a tea minőségén mit sem változtat. Teljesen egyén függő, hogy ki hogyan készíti el.

 

posts/2017/teazas-or-tea/or-tea-5.jpg

 

B.: Mit jelent számodra a teázás?

H.E.: Számomra a teázás a „me time”, az én-idő, hiszen egy finom főzethez nagy gondosság kell. Ilyenkor csak én vagyok meg a tea. Erre az ember rászánja az időt, előveszi a kis eszközeit, kiválasztja a megfelelő teát és próbálja felfedezni azokat az érzeteket, amit a tea nyújt neki. Ha például zöld teát iszom, teljesen más ízvilágot kapok, mintha egy oolong teát fogyasztanék. Emellett lehet, hogy ugyanaz a tea teljesen máshogy hat rám eltérő hangulatomban. Amikor teázom, közben befelé figyelek, figyelem az ízeket, az aromákat, és hogy mi az, amit kihoz belőlem a tea. Elmondható, hogy a slow-life, a tudatos jelenlét a teázásra kimondottan jellemző. Emellett engem a kíváncsiság hajt elsősorban, a tea folyamatos meglepetéseket okoz számomra. Ma már óriási a teaválaszték, nagyon sok, különleges blenddel találkozhatunk.

 

posts/2017/teazas-or-tea/or-tea-6.jpg

 

A teaszakértő* ajánlásával

Jó szívvel ajánlom a barackos ízesítésű oolong teánkat, a Monkey Pinch Peach teát, ami fantasztikusan sikerült. A jázmin zöld teánk különleges eljárással készül. A Dragon Pearl Jasmine minden „gyöngyszeme” két zöld tea levél és egy jázmin virág sodrásából készül. A téli időszakra az egyik új ízünket, a Kung Flu Fighter-t ajánlom, mely egy megfázás elleni gyógynövény főzet, mentával, gyömbérrel, eukaliptusszal. Nagyon érdekes ízvilág és koffeinmentes.

 

posts/2017/teazas-or-tea/or-tea-7.jpg

 

*Hajmási Eszter teasommelier a Superfoodfactory ügyvezetője, mely az Or Tea? teamárka kizárólagos hazai forgalmazója.

 

//

Kövess minket Facebookon és Instagramon is!

Facebook: https://www.facebook.com/breakslow2016/ 

Instagram: https://www.instagram.com/breakslow_budapest/ 

 

Használd a breakslowbudapest hashtaget, taggelj be minket a képeden vagy küldd el nekünk a neerdorottya@breakslow.hu címre a kedvenc reggelizős fotódat és a legjobbakat megosztjuk a nagyérdeművel! Köszönjük!